top of page
  • Foto van schrijverQuirijn Wijtten

Osteopathie bij Long COVID klachten en preventie Corona

Bijgewerkt op: 23 nov. 2021


Osteopathie is een methode om het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan te spreken. Het uitgangspunt is dat gezondheid en herstel ontstaat als het lijf met al zijn functies, mobiliteit goed werkt en blokkades zijn opgelost. Het lijf wordt als het ware in al zijn functies geoptimaliseerd.


Dit is tevens de basis van de (preventieve) werking tegen het ziek worden en het krijgen van corona.

Een gezond lijf zal immers effectiever kunnen reageren op zoiets als een SARS-CoV-2 virus.

Het bovenstaande is echter erg algemeen beredeneerd, daarom zal ik hieronder dit wat praktischer benaderen.


Wat belangrijk is om te realiseren dat ik als osteopaat ook werk met het viscerale systeem, de organen. Eigenlijk beter gezegd met de bindweefselstructuren (fascia) rondom de organen. Het bindweefsel (aan het orgaan) heeft de neiging om stugger te worden door de stressoren van het leven. Denk bij een darm bijvoorbeeld aan slechte voeding, stress en aanraking met verschillende micro-organisme bij het verblijven in een ver land et cetera. Deze stugheid van weefsel is op termijn een probleem voor het lijf. Fysiologisch functioneren organen doordat er binnen het weefsel beweging kan plaatsvinden. Denk aan bloed wat aan- en afgevoerd moet worden of op een kleiner niveau waarbij stoffen stromen van cel naar cel, door de celmembraan en in de cel zelf. Deze bindweefselstructuren gaan tevens trekken aan hun omgeving. De fascia van de darmen bijvoorbeeld aan de wervelkolom omdat ze daaraan vastzitten. Deze situatie zorgt weer voor spanning in de rug, andere compensaties en klachtpatronen. Hoe meer van deze situaties door het lijf heen hoe meer moeite om gezond en vitaal te zijn. Als osteopaat kan ik met behulp van mijn handen deze bindweefselbladen rondom de organen beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld door ze uit elkaar te brengen, te mobiliseren. Uiteindelijk kan het orgaan hierdoor weer beter functioneren. Spanningen ten opzichte van zijn omgeving- en de compensatiemechanisme kunnen weer normaliseren.

Je organen zoals amandelen (lymfeklier), maag (maagzuur), darmen (darmflora), lever (de portier van immuunsysteem) et cetera bezitten allemaal systemen om indringers aan te pakken, wat voor een effectief immuunsysteem zorgt. Het is dus belangrijk dat ze de vrijheid hebben deze taak goed uit te kunnen voeren.


Een andere invalshoek....

Het is bekend dat mensen met covid of long covid verscheidende klachten hebben. Als osteopaat werk ik naast het verbeteren van het immuunsysteem ook op de andere problematieken.


Een aantal voorbeelden.

Kortademigheid: Men ziet vooral problemen ter hoogte van het middenrif en de daaraan grenzende organen. Het middenrif is niet in staat volledig te werken, met kortademigheid tot gevolg. Er zijn technieken om hier meer vrijheid te verkrijgen. Hiernaast kunnen wat ademhalingsoefeningen voor thuis helpen.

Pijn op de borst & hartkloppingen: Vooral vaak veroorzaakt doordat het virus zich had genesteld in de vliezen achter hart en longen. Er zijn technieken om in de diepte weer ruimte in de vliezen van hard en longen te winnen. Ook de spanning en mobiliteit van de borstkas, wervelkolom en ribben die hiermee een nauwe relatie hebben zijn te beïnvloeden.


Hoofdpijn: Vaak ten gevolge van trekkrachten vanuit de ademhalingsorganen en aanverwante structuren naar het hoofd. Het is met elkaar verbonden. De ziektetoestand van de ademhalingsorganen heeft soms ‘de ruimte vernauwd’. De daaruit ontstane trekkracht aan het hoofd beklemd een aantal spieren en kan ook aan de botten en vliezen trekken. Osteopathie is zelfs een van de weinigen die ook naar de spanning en dynamiek van het hoofd zelf, met zijn verschillende schedeldelen, hersenvliezen en liquor kijkt.

Vermoeidheid: Naast de gevolgen door corona is het lijf optimaliseren belangrijk zodat het zo min mogelijk energie kwijt is aan allerlei onderliggende problemen en zoveel mogelijk energie kan genereren door de optimalisatie van het functioneren.

Cognitieve of psychische problemen: De uitspraken 'goed in je vel zitten', 'je gal spuwen', 'iets op je lever hebben', 'steen op je maag' of 'met hart en nieren' zijn niet uit de lucht komen vallen. Er is een behoorlijke wisselwerking tussen lijf en geest.


Osteopathie lijkt dus zeker een bijdrage te kunnen leveren aan de covid problematiek. Bij uitstek is osteopathie een geneeswijze die niet focust op de ziekte maar op gezondheid. Het lijf is vaak zelf tot veel meer in staat dan wij denken. We moeten het echter wel zo gezond mogelijk maken en behouden.


137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page